neděle 5. října 2014

Sirup z arónie aneb z černé jeřabiny

Další výtečný sirup, tentokrát ještě zdravější, než jahodový a ještě k tomu méně pracný.
Arónie, nebo také černá jeřabina či temnoplodec je zdrojem vitamínů, rutinu, železa, jodu a dalších látek, které jsou dobré na imunitu, cévy, snižování vysokého tlaku. Více těchto látek je zachováno právě pokud se nevaří, ale i když se tepelně upraví, i tak je to zdravý zdroj.
Syrová arónie je trpká, pokud ještě nepřešla mrazem a pokud vám jí do té doby nesklidí ptáci :-) My letos měli úrodu prvně, jelikož právě vloni téměř vše ozobali drobní opeřenci :-) Letos jsme chránili dlouho dopředu zakrytím starou záclonou. 

Nevařená varianta má úžasnou světle červenou barvu. Je možný jej servírovat jako chlazený nápoj nebo i jako čaj - zalitý horkou vodou, rovněž mám ráda.


aróniový sirup nevařený i vařený
vynikající nevařená aróniová šťáva

Suroviny:

  • 2 l od stopek očištěných kuliček arónie (černé jeřabiny)
  • 80 g kyseliny citronové
  • 2 l převařené vychladlé vody
  • cca 2 kg cukru

Pracovní postup:

Kuličky arónie dáme do velké 4 - 5 litrové nádoby. Já dala do 5l plastové láhve od pitné vody. Zalijeme cca 2 litry převařené vychladlé vody a doplníme 80 g kyseliny citronové.
Takto necháme louhovat asi 2 dny.
Vylouhované arónie scedíme, pokud se nám podaří, můžeme kuličky ještě trochu pomačkat a z nich vzniklou šťávu rovněž přes jemné plátýnko či sítko scedit a na každý 1 litr vzniklé šťávy přidáme 1 kg cukru.
Necháme dobře rozpustit a je hotovo! Můžeme konzumovat, jako klasický sirup. Uchováváme v chladnu, nejlépe v ledničce. 
Pokud hned nevypijeme nebo nerozdáme, aby si sirup zachoval výtečnou chuť, můžeme třeba část zahřát a horké nalít do dobře vymytých skleněných láhví, pak vydrží i déle a získá trochu plnější chuť, ale ztratí trošku vitamínů. Vařením získá tmavší barvu.

Tento sirup rozhodně doporučuji. Vážné jednoduché a výtečné.

Tip:

A co se zbytkem nevyužitých vymačkaných kuliček? Já z toho udělala normálně džem. Je lehoulince natrpký, jak je typické pro arónii. Jen arónie moc neželíruje, pokud byste ji chtěli hustou, chce to 2 dávky želírovacího přípravku. Já použila želírovací cukr 3:1 a je to trochu řidší. Nicméně nám to nevadí, využije se i na chleba, a jinak třeba do jogurtu, do tvarohu na palačinky a tak.
Jen dejte pozor, až ji budete jíst - na rozdíl od aróniového sirupu, který nebarví skoro vůbec, tato marmeláda na chvíli dokonale obarví zuby, takže na všednodenní snídani to není úplně ono ;-)

Inspirace k receptu: jaktak.cz 

Vynikající jahodový sirup

Žádné komentáře:

Okomentovat